Železo v tekutej forme
Výživový doplnok s prírodnou príchuťou citrusového ovocia pre deti aj dospelých
Vedeli ste, že...?
Deficit železa v organizme najčastejšie vedie k chudokrvnosti, teda anémii. Ide o stav, kedy telo nie je schopné zásobovať jednotlivé orgány a svoje časti dostatočným množstvom okysličenej krvi kvôli nedostatku hemoglobínu.
Príznaky nedostatku železa
• Únava a slabosť
• Bledá pokožka
• Dýchavičnosť
• Suché vlasy a pokožka
• Studené ruky a chodidlá
Železo v tekutej a vysokovstrebateľnej organickej forme glukonátu s lahodnou citrusovou príchuťou tropického ovocia prispieva ku správnej funkcii imunitného systému, podporuje tvorbu červených krviniek, hemoglobínu, energie, prenos kyslíka v tele a prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy.
Čo je železo a prečo ho potrebujeme?
Železo je minerál, ktorý hrá v tele mnoho rôznych úloh, a preto je mimoriadne dôležitý pre celkové zdravie. „Je súčasťou enzýmov a bielkovín, ktoré podporujú základné biologické funkcie, ako je transport kyslíka, produkcia energie a syntéza DNA. Hemoglobín, myoglobín, cytochrómy a peroxidázy vyžadujú pre svoje biologické aktivity hém obsahujúci železo ako prostetickú skupinu.“ 1
Jeden z najbežnejších stavov nedostatku železa sa nazýva anémia z nedostatku železa. Vtedy totiž telu chýba dostatok zdravých červených krviniek. Červené krvinky (hemoglobín) sú potrebné na prenos kyslíka do tkanív nášho tela. Najčastejšími príznakmi, ktoré sa môžu vyskytnúť, sú únava a dýchavičnosť. 2
Aké sú najlepšie zdroje železa zo stravy? 1
Existujú dva rôzne typy železa – hémové železo a nehémové železo. Hémové železo sa oveľa ľahšie vstrebáva ako nehémové železo.
Potraviny bohaté na hémové železo zahŕňajú:
Morské plody (mušle, ustrice a slávky), červené mäso (hovädzie, jahňacie, divina a bravčové), pečeň (kuracia alebo hovädzia), ryby (sardinky, halibut, treska, losos a tuniak), hydina (kuracie a morčacie).
Potraviny bohaté na nehémové železo zahŕňajú:
Vajcia, sušené ovocie, napr. marhule, slivky a hrozienka, obohatené obilné produkty, napr. cereálie a cestoviny, strukoviny, napr. fazuľa, šošovica, hrach a sója, niektoré druhy zeleniny, napr. špargľa a špenát.
Komu hrozí nedostatok železa?
Defi cit železa v organizme hrozí každému, kto ho neprijíma v dostatočnom množstve zo stravy či formou výživových doplnkov. Sú však isté skupiny ľudí, ktoré sú anémiou ohrozené o čosi viac.
• Ženy strácajú krv pravidelne pri menštruácii 5. Pri tom dochádza aj k strate železa obsiahnutého v hemoglobíne. Zvýšenú potrebu železa má tiež telo tehotnej ženy, nakoľko potrebuje vyživovať aj plod. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa odhaduje, že 1/3 všetkých žien v reprodukčnom veku trpí anémiou. 4
• V procese rastu detí je vyššie množstvo železa potrebné k optimálnemu telesnému vývoju 6. Rizikovými skupinami sú predovšetkým predčasne narodené deti, novorodenci s nízkou pôrodnou hmotnosťou, či dojčené deti, ktoré neprijímajú dostatok železa z materského mlieka.
• Pravidelné darovanie krvi môže tiež viesť k poklesu hodnôt železa v organizme. Pred darovaním sa meria úroveň hemoglobínu v krvi, pričom z darcovstva sú vylúčení tí, ktorí ho majú primálo.
• Vegetariáni môžu mať defi cit železa po vylúčení mäsa zo stravy, nakoľko mäsitá strava je bohatým prirodzeným zdrojom železa. Rastlinné potraviny bez hémového železa sa vstrebávajú ťažšie ako potraviny živočíšneho pôvodu s hémovým železom.1
• Jedinci s chronickou stratou krvi, ako sú ľudia s peptickým vredom, hiátovou herniou, polypom hrubého čreva, 2 črevnou parazitickou infekciou, alebo tí, ktorí často darujú krv alebo vykonávajú pravidelný intenzívny vytrvalostný tréning. 1 Priemerná potreba železa môže byť o 30 % vyššia u športovcov, ktorí sa venujú pravidelnému intenzívnemu cvičeniu. „Môže to byť spôsobené zväčšením hmoty krviniek a svalovej hmoty, zvýšeným mikroskopickým krvácaním z gastrointestinálneho traktu (pri pravidelnom používaní protizápalových liekov) alebo zvýšenou krehkosťou a hemolýzou červených krviniek.“ 1
• Jedinci so stavmi, ktoré znižujú vstrebávanie železa, ako je celiakia, atrofická gastritída, infekcia H. pylori, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, črevný bypass a obezita; 1 „Vyššia expresia hepcidínu u obéznych ľudí môže zhoršiť absorpciu železa napriek primeranému príjmu železa v potrave.“ 1
Podľa výskumného časopisu The Medical Clinics of North America 2 „hlavné etiológie nedostatku železa sú strata krvi v dôsledku menštruácie a strata krvi v dôsledku gastrointestinálneho krvácania. Okrem anémie nedostatok železa… [má aj iné príznaky, ako] únava, vypadávanie vlasov a nepokojné nohy.“ 3
Literárne zdroje:
1. Linus Pauling Institute. Iron. Accessed April 2 2021 at: https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iron
2. Mayo Clinic. Iron Defi ciency Anemia. Accessed April 2, 2021 at: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-defi ciency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
3. DeLoughery DG. (2017). Iron Defi ciency Anemia. Med Clin North Am. Mar;101(2):319-332.
4. World Health Organization. Anaemia Symptoms. Accessed April 14, 2021 at: https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_2
5. Iron defi ciency in women is often overlooked by doctors. These are the signs at: https://www.abc.net.au/everyday/signs-of-iron-defi ciency-in-women-and-getting-more-in-diet/13231448
6. Iron defi ciency and impaired child development at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121846/