Jamieson Lyzín 1000 mg so zinkom a vitamínom C 60tbl.

Kód: 064642079923|Značka: Jamieson

Výživový doplnok

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorá v kombinácii s vitamínom C a zinkom podporuje správnu činnosť imunitného systému, prispieva k zníženiu výskytu herpesov. Lyzín podporuje tvorbu kolagénu v pokožke, posilňuje šľachy a väzy v kĺboch.

Detailný popis

12,80 €

Skladom, odosielame ihneď

Skladom, odosielame ihneď

Počet kusov

Novinka

Informácie o produkte

Doplňujúce informácie

Lyzín, je základná esenciálna aminokyselina, ktorú si človek nedokáže vytvoriť sám, avšak s mnohými účinkami podporujúcich zdravie. Jeho množstvo v potrave rozhoduje, koľko iných aminokyselín sa zabuduje do telesných tkanív.

 Prečo potrebujeme lyzín

Z mechanizmu účinku vyplýva, že aminokyselina arginín podporuje replikáciu vírusu Herpes simplex-1 (HSV-1). Esenciálny lyzín a neesenciálny arginín sú antagonistické aminokyseliny, pretože si v tele konkurujú tým, že majú spoločný katiónový transportér. Ten pôsobí ako arginínový antimetabolit, súťaží s arginínom o reabsorpciu v obličkovom tubule, čím zvyšuje množstvo arginínu. Taktiež súťaží s arginínom o absorpciu aj v čreve a indukuje enzým arginázu, čo vedie k súťaži s arginínom o transport do buniek.

1. Herpes simplex. Vyššie hladiny lyzínu vo vhodnej dávke (1-3g) znižujú dostupnosť arginínu, a tým aj rýchlosť množenia HSV-1, čo sa využíva na prevenciu a urýchlenie liečby herpesu, ktorého čas liečby sa podávaním lyzínu môže skrátiť až o polovicu (1). Zistilo sa že dávka pod  500 mg lyzínu nie je dostatočne účinná v tejto pomocnej fáze liečby. Odporúčané dávkovanie je 1000mg 2 krát denne.

2. Nedostatok lyzínu v organizme vedie tiež k zníženému vstrebávaniu vápnika zo stravy. Jeho zvýšeným stratám vylučovaním obličkami do moču, čo má za následok rednutie kostí. Suplementácia lyzínom napomáha utilizovať  dôležitý vápnik a zvyšuje jeho dostupnosť v kostiach (2).

3.  Ako esenciálna aminokyselina zohráva lyzín kľúčovú úlohu v proteosyntéze kolagénu, ako najrozšírenejšej bielkoviny v tele. Hlavne v chrupavkách, kostiach a koži. Zároveň znižuje jeho degradáciu a vylučovanie, podobne ako vápnik. Suplementácia lyzínom znižuje riziko osteoporózy. Podieľa sa na asimilácii vápnika aj kolagénu do kostí (3) a šliach.

4. Nedostatok lyzínu v strave, môže mať za následok zvýšené sklony k stresu a úzkosti. Lyzín blokuje receptory 5-HT4 pre serotonín, a predchádza úzkostným poruchám (4).

5. Prítomnosť lyzínu blokuje reakciu tkanivových bielkovín s cukrami - tzv. glykáciu, keď pri prediabete alebo pri zle kompenzovanom diabete 2. typu vznikajú z bielkovín prozápalové produkty glykácie naviazaním nevyužitých molekúl glukózy. To vedie k známym zdravotným komplikáciám, ako je neuropatia a retinopatia, Priaznivo ovplyvňuje stabilizáciu glykémie, glukózovú toleranciu, aktivitu glukagónu, a následne aj kardiovaskulárne komplikácie (5).

6. Prebieha výskum o praktickom využití lyzínu v onkológii a pri znižovaní vyšších hodnôt cholesterolu. Zatiaľ sa opierajú len o niekoľko prehľadových článkov (6).

Literatura

  1. Griffith R. S. et al.: Chemotherapy, 27, 209-213,1981
  2. Civitelli R. et al.: Nutrition, 8(6), 400-5, 1992
  3. Yamauchi M., Sricholpech M.: Essays in Biochemistry, 52, 113–133, 2012
  4. Smriga M et al.: Applied Biological Sciences, 101(22), 8285-8288, 2004
  5. Wass C. et al.: BMC Med. 9, 40, 2011
  6. Hossein Mirmiranpour et al.: International Journal of Diabetes in Developing Countries 41, 634–643, 2021
  7. Zhong-Yu Wang et al.: Life Sci, 194, 88-97, 2018  

Balenie

60 tabliet

Dávkovanie

dospelí 1–2 tablety denne s jedlom. Užite s odstupom niekoľkých hodín pred/po užití iných liekov.

Zloženie

Každá tableta obsahuje:
Lyzín (hydrochlorid) ..... 1 000 mg
Vitamín C (kyselina askorbová) ..... 6 mg (7,5 % RVH*)
Zinok (oxid zinočnatý) ..... 1 mg (10 % RVH*)
*RVH – Referenčná výživová hodnota

Ďalej obsahuje: celulóza, rozpustná celulóza, modifikovaná celulózová guma, mono- a diglyceridy mastných kyselín, triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (nosiče); rastlinná kyselina stearová, rastlinný stearan horečnatý (povlakové látky); oxid kremičitý, čistený kremičitan horečnatý (protihrudkujúce látky); polyvinylalkohol, uhličitan vápenatý, izomalt (plnivá)

Upozornenie

Nevhodné pre deti. Ak ste tehotná alebo dojčíte, poraďte sa s lekárom. Uchovávajte pri teplote 15–25 °C, mimo dosah detí. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Kvôli prírodným farbivám sa môžu tablety líšiť. Nepoužívajte ako náhradu rozmanitej stravy.

Jamieson Lyzín 1000 mg so zinkom a vitamínom C 60tbl.

Kód: 064642079923, Značka: Jamieson

12,80 €


Hodnotenie

Máte otázku?

Kontaktujte nás ohľadne produktu.


 

* Všetky položky formulára sú povinné

Ďakujeme za záujem.

Na Vašu otázku alebo komentár sa pokúsime sa čo najskôr reagovať.




Máte otázku?

Kontaktujte nás ohľadne produktu.


 

* Všetky položky formulára sú povinné

Ďakujeme za záujem.

Na Vašu otázku alebo komentár sa pokúsime sa čo najskôr reagovať.

Vrátiť sa na začiatok