Prečo sú Omega-3 mastné kyseliny dobré pre vaše srdce?

„Jar roka 2013“ utkvie v mojej pamäti ako obdobie, kedy som bol vyzvaný uviesť na pravú mieru fakty o účinkoch omega-3 mastných kyselín.

„Jar roka 2013“ utkvie v mojej pamäti ako obdobie, kedy som bol vyzvaný uviesť na pravú mieru fakty o účinkoch omega-3 mastných kyselín. Roky som informoval ľudí o dôležitosti udržiavania zdravého srdca, ako aj o prevencii, nevyhnutnosti návštev u lekárov a kardiológov. Jar strávim odpovedaním na otázky aké sú výhody omega-3 mastných kyselín pre zdravé srdce.
Ako medzinárodný špecialista na výživu radím obyvateľom oblastí so stravou chudobnou na ryby, aby zostali verní svojmu režimu užívania omega-3 mastných kyselín.

Tradícia príjmu Omega-3- rybie pokrmy
Hypotéza o pozitívnych účinkoch omega mastných kyselín na kardiovaskulárne zdravie siaha až do roku 1970, kedy sa v Grónsku uskutočnili  pozorovania dopadu životného štýlu Inuitov na ich zdravotný stav. Hoci ich strava obsahovala vysoký obsah tuku, medzi členmi inuitskej komunity kardiovaskulárne ochorenia prakticky neexistovali. Ďalším významným znakom bola vysoká hladina omega-3 mastných kyselín v tkanivách populácie vďaka strave bohatej na ryby. Vedci  čoskoro zaznamenali podobne nízky výskyt srdcových ochorení aj medzi ďalšími kultúrami, ktoré pravidelne konzumovali ryby. Zistenia boli potvrdené mnohými štúdiami na základe čoho celosvetové asociácie zaoberajúce sa zdravím srdca, odporúčajú jesť ryby dvakrát týždenne. Považujú ich za stravu prosperujúcu kardiovaskulárnemu zdraviu.

Čisté mastné kyseliny – menej úmrtí na infarkt
Každý mesiac sa publikuje množstvo článkov na tému rôznych zdravotných prínosov omega-3 mastných kyselín. S nárastom ich výhod vzrastá súčasne význam výživových doplnkov s obsahom omega-3 mastných kyselín. Sú dôležitý, udržateľný a zdravý zdroj mastných kyselín a vhodne dopĺňajú stravu chudobnú na ryby. Výživové doplnky dodávajú telu presnú, terapeutickú dávku omega-3 mastných kyselín a vďaka technologickému pokroku, ako je napríklad molekulárna destilácia. Poskytujú organizmu olej, ktorý je očistený od toxických látok.

V ostatnom čase sa uskutočnil výskum účinkov presne určeného množstva koncentrovaného rybieho oleja u mužov, ktorí prekonali infarkt. Svetoznámy tím odborníkov na kardiovaskulárne ochorenia - Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto Miocardico z Talianska sledoval 11 000 mužov, ktorí počas ostatných 3 rokov svojho života prekonali infarkt. Popri pravidelnej lekárskej starostlivosti, užívala polovica zúčastnených 1g koncentrovaného rybieho oleja, pričom druhá polovica neužívala nič. Zo záverov štúdie vyplynulo, že v liečenej skupine bolo následne až o 11% úmrtí menej na infarkt. Väčšina zdravotníckych agentúr v Európe uznala liečebný účinok koncentrovaných omega-3 mastných kyselín u pacientov, ktorí prekonali infarkt. Európska únia potvrdila významnú úlohu omega-3 mastných kyselín pri udržiavaní optimálneho krvného tlaku a hladiny triglyceridov - nezávislých rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárnych ochorení.

 Ako vedec a lekár som presvedčený, že pre celkové zdravie je veľmi dôležitá prevencia. Výber životného štýlu pre zlepšenie kvality života - cvičenie, zdravá výživa, odvykanie od fajčenia a pravidelné používanie prémiových výživových doplnkov s obsahom omega-3 – mastných kyselín považuje za odmenu pre lepší zdravotný stav vášho srdca.

Autor článku: Atle Skattebøl (M.D., Ph.D.)

   
Vrátiť sa na začiatok