banner jamieson odborne clanky horcik3
banner jamieson odborne clanky horcik4 Horčík sa zapája do viac ako 300 enzymatických reakcií v ľudskom organizme.
« späť

Horčík – podpora vnútornej rovnováhy

17.04.2019

Tlačiť

Stres – slovo, ktoré skloňujeme niekoľkokrát denne. Stal sa súčasťou nášho života takmer rovnako ako vzduch a dýchanie. Vyhnúť sa mu dá len ťažko, skúsme ho teda eliminovať aspoň čiastočne. Na pomoc si môžeme prizvať horčík. Je jedinečný v tom, že zmierni úzkosť, podráždenie, poststresové napätie, bolesti hlavy, búšenie srdca, podporí naše sústredenie.

Stres všeobecne oslabuje organizmus, oberá ho o zásoby horčíka, resp. jeho okamžitú spotrebu zvyšuje až dvadsaťnásobne! Pritom máloktorý minerál je taký podstatný pre výkon a činnosť organizmu, ako práve horčík. Zdravý človek má v tele 22 až 30 g horčíka, z toho asi 60 % je viazaných v kostiach a zuboch, takmer 29 % vo svalových bunkách, 10 % v ostatných telesných bunkách a len 1 % koluje v krvnej plazme.

Upokojuje, odbúrava vypätie

Horčík je doslova zázračný v tom, že zvyšuje našu odolnosť voči stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka. Navyše pôsobí rýchlejšie ako ktorékoľvek uvoľňovacie fyzické cvičenie. Má schopnosť rýchlo upokojiť náš nervový systém aj v čase, keď pracuje na plné obrátky. Vďaka nemu sú naše podráždené nervy opäť schopné znášať záťaž. Ideálne je kombinovať jeho príjem s pohybom, s postupným fyzickým zaťažovaním organizmu, čo prináša psychickú podporu i pocit istoty.

Horčík je doslova nenahraditeľný minerál – pomáha v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný pre tvorbu energie v bunkách. Zúčastňuje sa viac ako 300 enzymatických reakcií, ktoré vedú k jej následnému uvoľneniu. Keď je oslabená armáda enzýmov, ktoré sú závislé od horčíka, začínajú sa u nás prejavovať niektoré charakteristické symptómy: bolesti hlavy, migréna, nespavosť, svalové napätie, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, zrýchlený pulz, vnútorný nepokoj, depresia, hučanie v ušiach, syndróm chronickej únavy, problémy s nadváhou.

Je teda samozrejmé, že pre normálne fungovanie organizmu pri dnešnom spôsobe života, ktorý je plný stresu, si náš organizmus pýta väčšie množstvo horčíka na riadenie činnosti životne dôležitých enzýmov, teda viac horčíka pre „vnútorný pokoj”. Čím máme v krvi vyššiu hladinu tohto minerálu, tým lepšie pracujú naše vnútorné bunkové „elektrárne”, mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie. Horčík reguluje dráždivosť bunečných membrán, čo zohráva dôležitú úlohu pri dráždivosti svalov a nervových buniek. Pri jeho dostatočnej zásobe v organizme sa únava a vyčerpanie vytratia – uvoľnia sa svaly, rozšíria sa cievy, zníži sa krvný tlak, srdce bije pokojnejšie, pravidelnejšie. Vďaka navodeniu vnútorného pokoja nášho organizmu sa nám tiež ľahšie zaspáva.

V potrave však prijímame horčíka čoraz menej:

  • Obsahujú ho celozrnné produkty, strukoviny, sójové bôby a listová zelenina – tieto však v našej strave často chýbajú.
  • Konzumujeme tiež priveľa soli a tuku – soľ podporuje vylučovanie horčíka a prítomnosť tukov je zasa zodpovedná za jeho znížené vstrebávanie v čreve. Lekári bijú na poplach – pre dlhodobý vysoký príjem tukov v našej strave tuky považujú za nepriateľa horčíka č. 1.
  • Horčík sa horšie vstrebáva aj s pribúdajúcim vekom a pri slabšej (ale aj nadmernej) produkcii žalúdočných kyselín, zapríčinenej nie vždy plnohodnotnou stravou, a tiež nepravidelným a často chaotickým užívaním najrozličnejších liečiv.
  • A aký vplyv má na horčík v našom tele pohárik, dva alkoholu, ktorý si doprajeme večer? Zvýši sa jeho vylučovanie obličkami.
  • Nápoje s obsahom fosfátov a kola značne znižujú vstrebávanie horčíka. Práve preto sú mnohí, najmä mladí ľudia, po ich konzumácii nervózni a podráždení: dôvodom je nedostatok horčíka spôsobený zvýšenou hladinou fosfátov v týchto nápojoch.
  • Nezanedbateľným faktorom je tiež pôda chudobná na horčík, a tým aj nízky obsah horčíka v ovocí a zelenine. Chemizáciou a geneticky urýchľovaným rastom síce získame väčší objem a pekný „vzhľad” plodín, ale ich výživová hodnota klesá. Táto téma bude v diskusiách rezonovať stále viac.

 

Možné prejavy nedostatku horčíka

Bolesti hlavy, závrate, zmätenosť, slabá koncentrácia, nervozita, migréna

Bolesti na temene hlavy, kŕče ramien a krčnej chrbtice

Srdcové arytmie,  zápalové procesy endotelu

Úzkosť, žalúdočné kŕče, nevoľnosť, zvracanie

Kŕče močového ústrojenstva

Silná menštruácia

Brnenie, tŕpnutie rúk

Kŕče v nohách

Kŕče v chodidlách a prstoch nôh,

brnenie – tŕpnutie nôh

 

Aká je optimálna denná potreba horčíka?

Keďže aj pri konzumácii potravín s jeho maximálnym obsahom – fíg, orechov, banánov, mandlí a tmavej listovej zeleniny, napr. špenátu, telo dokáže prijať z potravy len 20 – 50 % tohto minerálu, vhodná cesta je dopĺňať si jeho zásoby aj prostredníctvom minerálnych vôd a kvalitných prírodných výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelých je 4,5 mg/kg telesnej hmotnosti (u dospelého človeka je to približne 300 až 420 mg/deň). Ak športujeme, vykonávame fyzickú prácu, dlhodobo pracujeme v strese, dennú dávku horčíka pokojne navýšme o 30 %.

Maximálna vstrebateľnosť a bio dostupnosť

Je vhodné vybrať si jedinečnú 100 % čistú formu horčíka s maximálnou vstrebateľnosťou pripraveného z prírodných surovín, napríklad v komplexe oxidu, citranu, fumaranu, jablčnanu a jantaranu, či oxidu, glukónanu a mliečnanu, alebo oxidu, glycinátu, glycerofosforečnanu, jablčnanu a aspartátu, alebo tiež vo forme diglycinátu horečnatého – na etiketách si všímajme obsah čistého horčíka (v atomárnej – elementárnej forme). V tomto jedinečnom zložení v kombinácii s organickými látkami s vysokou biologickou dostupnosťou vyrába doplnky výživy s obsahom horčíka kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. Prípravky sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a absolútnej klinickej čistoty – vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha totiž každý výživový doplnok z jej produkcie až 360 patentovaným  krokom kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve, preto ochorenia/poruchy tráviaceho traktu (Crohnova choroba, celiakia, chirurgické zákroky v tráviacom trakte či hnačky alebo zvracanie) môžu oslabiť jeho vstrebávanie.

 

Odporúčanú dennú dávku horčíka v dobre vstrebateľnej forme možno pri pravidelnom užívaní organizmu dodať prostredníctvom prípravku s obsahom 100 či 250 mg horčíka/tbl., pri záťaži alebo deficite horčíka je vhodné siahnuť po doplnku s obsahom 500 mg horčíka/tbl. (napr. v kombinácii spolu s vitamínom D3 500 IU). Eliminovať jeho nedostatok pomáhajú aj prípravky v kombinácii horčíka s vápnikom a vitamínom D3 či zinkom, ktoré zároveň napomáhajú zdravému vývoju kostí a zubov a posilňujú imunitu – vhodné sú sa aj pri prechladnutí a chrípke. Mimoriadnej popularite sa teší Horčík DRINK MIX s prírodnou citrónovo-limetkovou príchuťou na báze diglycinátu horečnatého. Keďže obe jeho zložky, horčík, aj aminokyselina glycín, disponujú upokojujúcim účinkom, pri zabezpečovaní vnútornej harmónie sa mu pripisuje dvojnásobný efekt. Navyše je maximálne biologicky dostupný a kombinácia s diglycinátom zabezpečuje jeho vysokú vstrebateľnosť a využiteľnosť – teda príjem čo najvyššieho množstva horčíka naším organizmom. Vďaka práškovej forme umožňuje prípravu lahodného nápoja.

Každá zlúčenina horčíka má rôznu úroveň jeho absorpcie, biodostupnosti a výživovej hodnoty, preto je pri výbere doplnku výživy vhodné zaujímať sa o obsah čistého horčíka (v atomárnej – elementárnej forme).