Cholesterol, či homocysteín?

Posvieťte si nielen na hladinu cholesterolu, ale aj na hladinu homocysteínu v krvi!

Máte vysoký krvný tlak? Trpíte ochoreniami srdca a ciev? Alebo vás trápia iné civilizačné ochorenia? Posvieťte si nielen na hladinu cholesterolu, ale aj na hladinu homocysteínu v krvi!

Za hlavné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb sa pokladajú zvýšený príjem nasýtených tukov, zvýšená hladina „zlého” cholesterolu a nízka hladina „dobrého” cholesterolu, cukrovka II. typu, nadváha...

O všetkých týchto i mnohých ďalších monitorovaných faktoroch môžeme dnes na základe radu klinických štúdií zaoberajúcich sa dopadom zmeny životného štýlu za posledných 50 rokov na naše zdravie povedať, že sú skôr dôsledkom či signalizáciou miery poškodenia, ktoré v tele spôsobuje vyššia hladina homocysteínu. Zo záverov štúdií vyplynulo, že zvýšená hladina homocysteínu neškodí len srdcu a cievam, ale môže byť aj príčinou ďalších chorôb - obezity, vredových chorôb žalúdka, dvanástnika a zápalových ochorení čriev, ekzémov, migrény, osteoporózy, roztrúsenej sklerózy, porúch myslenia, vnímania, depresií, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby či oslabenia imunity a narušenia krvotvorby. Aj keď sa homocysteín vyskytuje v tele prirodzene, jeho zvýšené hodnoty narúšajú rovnováhu a pôsobia v organizme toxicky.

Čo je homocysteín?

Homocysteín v roku 1932 objavil ju nositeľ Nobelovej ceny Vincent Du Vigneaud a popísal ho ako toxickú aminokyselinu. Až v dnešnej dobe výskumy ukázali, v čom spočíva jej toxicita. V poruchovej metabolizácii homocysteínu v organizme! A čo spôsobuje, že homocysteín, ktorý sa zúčastňuje všetkých základných pochodov – hospodárenia s kyslíkom (bunečné dýchanie), v riadenej tvorbe energie, syntézy a recyklácie niektorých kľúčových metabolitov a rozmnožovania buniek – má zrazu na svedomí poruchy týchto procesov? Ukázalo sa, že vznikajú z príčin, ktorým sa doposiaľ nepripisoval väčší význam. Najmarkantnejší je dôsledok civilizačných zmien v skladbe stravy. Zmenila sa až do tej miery, že prestala zabezpečovať zásobovanie buniek dôležitými mikronutrientami. Podľa výsledkov výskumu nemeckých laboratórií pre výživu počas posledných 50 rokov ubudlo v našej strave asi osemdesiat percent obsahu vitamínov a minerálov. S dvadsiatimi percentami, ktoré v nej zostali, nie je metabolizmus schopný fungovať tak, ako má. A s čím súvisí absencia výživných látok? Vedci sa domnievajú, že najmä s reformou poľnohospodárstva a rozvojom priemyslu. Upustilo sa od cyklického obhospodarovania pôdy, začali sa používať umelé hnojivá, ktoré síce ovplyvňujú objem a rast rastlín, no chýbajú im zložky potrebné pre biologickú hodnotu. Kyslé dažde, ktoré sú dôsledkom rozptylu oxidu siričitého do ovzdušia, narušili rozpustnosť výživných látok v pôde. Klesla tiež výživná hodnota mäsa zvierat z veľkochovov. Navyše stratu výživných látok v našej strave ovplyvňujú tiež priemyselné postupy prípravy jedál, tepelná úprava pokrmov a ich dlhodobé uskladňovanie.

Nenahraditeľné béčka

Chýbajú nám najmä tie živiny, ktoré majú vplyv na bezporuchovú metabolizáciu homocysteínu – kyselina listová a vitamíny B6 (pyridoxín) a B12. Bez kyseliny listovej nemôže prebehnúť veľmi dôležitá „premena” homocysteínu na neškodnú látku. Zostávajúce dva vitamíny – B6 a B12 – sú kofaktory enzýmov, ktoré túto premenu zabezpečujú. Bez ich podpory enzýmy strácajú funkčnosť a klesá výkon biochemických procesov, ktoré tieto enzýmy riadia a od ktorých závisí naše zdravie a život. V prípade homocysteínu to znamená stratu schopnosti spracovať všetok homocysteín, ktorý v bunkách vzniká. Nemetabolizovaný homocysteín preniká do krvi, kde sa hromadí, usadzuje sa (podobne ako cholesterol) a začína sa jeho patologické pôsobenie. Tento stav nie je ničím iným, len chronickou intoxikáciou s ťažkými následkami.

Vyplnili trhliny v cholesterolovej teórii

Ak hodnotíme závažnosť poškodenia zdravia zvýšenou hladinou homocysteínu v krvi, najhoršie dôsledky má v oblasti kardiovaskulárneho zdravia a oslabovaní imunity. U väčšiny ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami sa hladina cholesterolu a ďalších krvných lipidov vracia do normálnej hodnoty po tom, čo sa homocysteín znížil podávaním vitamínov antihomocysteínového komplexu (kyselina listová, B6, B12) na fyziologickú hodnotu. Pri zvýšenej hladine homocysteínu totiž pečeň produkuje väčšie množstvo cholesterolu, ale najmä jeho nebezpečný variant – „zlý” LDL cholesterol. Antihomocysteínový komplex jeho nadprodukciu v pečeni zmierni – výskum ukázal, že 60 až 80 % cholesterolu kolujúceho v krvi má totiž na svedomí homocysteín. Čo z toho vyplýva? Že bojovať s homocysteínom by bolo pravdepodobne efektívnejšie a navyše jednoduchšie ako s cholesterolom – keďže koncentráciu homocysteínu v tele znižuje príjem vitamínov skupiny B. Ich spoľahlivý prívod do buniek by nám mohol pomôcť účinne čeliť ochoreniam srdca a ciev – ateroskleróze, infarktu, mozgovej príhode...

Pokiaľ by sme si dokázali udržať nízku hladinu homocysteínu v krvi a povzbudzovať svoj imunitný systém k plnej výkonnosti, nemuseli by nás postihovať nepríjemné, obťažujúce civilizačné ochorenia, ktoré často súvisia s oslabením imunity. Zabrániť ich vzniku môže iba plne výkonný imunitný systém. Niekoľko infekcií prekonaných počas roka nie je len nepríjemnosť, ale aj signalizácia, že telu chýba dostatočná ochrana! Ak máme vo svojej strave deficit „béčkových” vitamínov a prenasledujú nás často problémy so zníženou imunitou, siahnime po prírodnom antihomocysteínovom komplexe! Naše zdravie je totiž „majetok”, ktorý si vyžaduje neustálu starostlivosť. Len my sa rozhodujeme, ako s ním účelne naložiť. Takéto rozhodnutie nemôže za nás urobiť nikto iný.

ANTIHOMOCYSTEÍNOVÝ KOMPLEX

Antihomocysteínový komplex je kombinácia vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej, špeciálne určená na podporu zdravia srdca a imunity. Ich synergické pôsobenie redukuje nadmernú hladinu homocysteínu v krvi a pozitívne tak vplýva na zdravie srdcovo-cievneho systému. Vedci zistili, že pomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca, infarktu myokardu, hypertenzie, vzniku onkologických ochorení, predčasných potratov i porúch vo vývoji nervovej sústavy. Je účinný aj ako prevencia neurodegenerácie a demencie a aj pri zlepšovaní autistických porúch. Vyrába ho renomovaná kanadská firma Jamieson Laboratories. Pri výrobe vitamínov z prírodných výťažkov využíva 360 patentovaných výrobných postupov a kontrolných testov kvality, ktoré zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Prípravok neobsahuje konzervačné látky, farbivá, cukry, chemické prísady či potenciálne alergény.

   
Vrátiť sa na začiatok