4 recepty, ktoré vám zaručene „nepokazia“ leto
Vyhnite sa neporiadku a vyskúšajte tieto zdravé a cenovo dostupné recepty, ktoré si vy aj vaša rodina určite zamilujete!
Všetci dobre vieme, že pikniky sú ako stvorené pre horúce letné dni. Sú skvelou príležitosťou stráviť nejaký čas vonku a stretnúť sa so svojimi blízkymi. Môže byť niečo lepšie, ako počas krásneho slnečného dňa vyraziť do prírody s piknikovým košíkom? Problémom však je, že niektoré z našich obľúbených potravín zle znášajú letné horúčavy. Pôsobenie vlhka a tepla znižuje ich kvalitu, preto nie sú vhodné na prenášanie – napr. čedar nadobudne mazľavú konzistenciu, majonézové šaláty sa rýchlo skazia a z mrazených dobrôt zostane len lepkavá mláka, ktorú budete musieť vyčistiť. Vyhnite sa neporiadku a vyskúšajte tieto zdravé a cenovo dostupné recepty, ktoré si vy aj vaša rodina určite zamilujete!
Morčacie závitky s jablkom a avokádom
Vďaka bohatému obsah bielkovín, vitamínu A a prospešných tukov vás tieto závitky výborne zasýtia. Neobsahujú škrob, nepotrebujete k nim príbor a sú hotové za pár minút! Čo môže byť lepšie? Sú skutočne skvelé. Vynikajúca chrumkavá alternatíva k sendvičom! Šalátové listy zároveň udržia plnku studenú. Táto ľahká a chutná, sladko-kyslá pochúťka vám spríjemní deň a perfektne vás osvieži počas horúcich dní.
Budete potrebovať:
Tenké plátky jabĺk
Plátky avokáda (pokvapkajte ich citrónovou šťavou)
Morčacie plátky
Šalátové listy
• Postup je jednoduchý: položte šalátové listy na rovnú plochu, pridajte uvedené ingrediencie podľa vlastného uváženia, zrolujte a vychutnávajte!
Šalát s kuskusom
Kuskus je výborným zdrojom selénu. Má bohatý obsah antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov a prispievajú k udržaniu zdravých krvných buniek a tkanív. Obsahuje tiež cholín – živinu, ktorá pozitívne ovplyvňuje metabolizmus, mozog, pečeň a činnosť nervového systému. Tento šalát je plný „dobrých“ sacharidov, takže vám dodá potrebnú energiu počas horúčav! Potrebujete niečo na povzbudenie? Vyskúšajte tento recept a za 10 minút budete mať k dispozícii svieži a sýty zdroj proteínov a vlákniny, ktorý je vhodný ako obed i príloha!
Budete potrebovať:
½ šálky kuskusu
1 šálku zeleninového vývaru
2 jarné cibuľky
1 červenú papriku
½ uhorky
57 g syru feta
2 PL pesta
2 PL tekvicových jadierok alebo nasekaných orechov
• Kuskus dajte do veľkej misky. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte prikryté 10 min. Kuskus absorbuje zeleninový vývar a zostane krásne sypký.
• V priebehu čakania nakrájajte zeleninu.
• Keď je kuskus hotový, zmiešajte ho zo zeleninou a postupne pridávajte syr feta a pesto.
• Posypte tekvicovými jadierkami a alebo orechmi. Ihneď podávajte!
• Ak máte potrebné ingrediencie, ale nemáte dostatok času, zoberte si ich so sebou! Potom už len stačí všetko zmiešať a môžete podávať.
Jablká s mandľovým maslom
Chutná obmena klasického olovrantu. Túto jablkovo-mandľovú pochúťku si zaručene obľúbite, keďže si ju môžete dopriať bez pocitu viny! Jablká majú vysoký obsah vitamínu A – silného antioxidantu – ako aj vitamínu B, ktorý prispieva k správnej látkovej premene, ktorá je dôležitá pre tvorbu energie. Mandľové maslo je bohaté na proteíny a omega-6 mastné kyseliny, takže spoločne vytvoria chuťovku, ktorá vám dodá energiu! A najlepšie na tom je, že príprava je veľmi jednoduchá a zaberie vám len chvíľu!
Budete potrebovať:
2 jablká (odstráňte jadierka)
¼ šálky mandľového masla
¼ šálky vanilkovej granoly
¼ šálky minilupienkov z horkej čokolády (nepovinné)
• Jablká nakrájajte na hrubé rovnomerné plátky. Z jedného jablka získate cca. 4 – 6 plátkov.
• Na polovicu jablkových plátkov natrite mandľové maslo. Posypte granolou a čokoládovými lupienkami.
• Navrch dajte zvyšné jablkové plátky.
• Ak ich budete konzumovať neskôr, zabaľte ich do potravinárskej fólie a dajte do chladničky. V opačnom prípade sa môžete do nich okamžite pustiť.
Domáce ovocné rolky
Ovocné rolky boli pre väčšinu z nás obľúbenou pochúťkou v detstve. Poznáte alternatívu pre dospelých? Ovocná koža! Keďže je kompaktná a netopí sa, výborne sa hodí aj na piknik.
Okrem jabĺk, ktoré sú bohaté na vitamín A (prospieva vlasom, nechtom aj pokožke), je tajomstvom tohto úžasného receptu špenát. Vďaka vysokému obsahu zinku, niacínu, proteínov a vlákniny vás táto zelená listová zelenina nielen zasýti, ale aj prospeje vášmu zdraviu.
Budete potrebovať:
6 malých jabĺk (ošúpte ich, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky)
½ šálky vody
½ PL škorice
1 šálku baby špenátu
• Rúru predhrejte na cca. 79 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
• Jablká, vodu a škoricu vložte do veľkej rajnice a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a za občasného miešania varte na miernom ohni cca. 40 min., resp. kým jablká nezmäknú.
• Keď budú jablká mäkké, nechajte ich vychladnúť a rozmixujte. Postupne pridávajte špenát a mixujte, kým zmes nebude hladká.
Jablkovo-špenátovú zmes dajte na stred pekáča a rovnomerne rozotrite pomocou stierky alebo noža.
• Pečte 3 – 5 hodín. Ovocná koža musí byť suchá, ale stále formovateľná.
TIP: Niekedy sú okrajové časti hotové skôr ako stred. V tomto prípade ich odstrihnite kuchynskými nožnicami, odložte a plech vložte späť do rúry. Kontrolujte každých 20 – 30 min.
• Po upečení ovocnú kožu vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. *Papier na pečenie neodstraňujte, zabránite tak zlepeniu.* Nakrájajte na pásiky, zrolujte a uskladnite v plastovej nádobe, až kým ju nebudete konzumovať.
Ak nemáte k dispozícii veľké množstvo ingrediencií, zoberte si na piknik melón a kukuricu – môžete ich bez obáv prenášať a stále zostanú čerstvé.
Melón obsahuje až 92 % vody, je plný prospešných živín, ako napr. vitamín A, B6 a C, ako aj antioxidantov, ktoré prospievajú vášmu srdcu.
Kukurica má vysoký obsah vlákniny a podporuje trávenie. Poskytne vám 10 % dennej odporúčanej dávky horčíka, tiamínu, kyseliny listovej, fosforu a vitamínu C.
Či už pripravujete večeru na dvore alebo idete s priateľmi na piknik, prineste niečo z týchto pochúťok! Vaši hostia budú nadšení.