banner jamieson odborne clanky tipy na jednoduche jedla
banner jamieson odborne clanky tipy na jednoduche jedla2 Zabudnite na kvety, šperky a čokoládu. Na tento Deň matiek obdarujte svoju mamu (alebo inú výnimočnú ženu, ktorá je súčasťou vášho života) zdravím – pripravte jej chutné a výživné jedlo!
« späť

Tipy na jednoduché jedlá, ktorými potešíte vašu mamu na deň matiek

11.05.2017

Tlačiť

Zabudnite na kvety, šperky a čokoládu. Na tento Deň matiek obdarujte svoju mamu (alebo inú výnimočnú ženu, ktorá je súčasťou vášho života) zdravím – pripravte jej chutné a výživné jedlo! Tieto recepty zahŕňajú moderné, avšak dostupné ingrediencie. Výborne chutia a zároveň sa dajú pekne naservírovať. Sú naozaj jednoduché, takže s ich prípravou môžu pomôcť aj deti.

Smoothie miska s arašidovým maslom a džemom

4 porcie

Prečo ju bude vaša mama milovať: Táto chutná smoothie miska vyhovie aj maškrtným jazýčkom! Kombinácia gréckeho jogurtu a arašidového masla je výborným zdrojom proteínov, ktoré dodajú vašej mame energiu potrebnú na zvládnutie hektických dní. Jahody sú bohaté na vitamín C – antioxidant, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, vďaka ktorému bude pokožka vašej mamy „žiariť. Vitamín C taktiež posilňuje imunitný systém.  

Čo budete potrebovať:

½ šálky mandľového mlieka

½ šálky bieleho gréckeho jogurtu

2 PL mletých ľanových semienok

1 šálka mrazených jahôd

½ zrelého banánu

⅓ mrazeného/sušeného manga

Na ozdobenie:

1 šálka čerstvých jahôd (plátky)

2 lyžice arašidového (alebo mandľového) masla

2 lyžice müsli


Prvých 6 prísad mixujte cca. 30 sekúnd, resp. kým zmes nebude hladká. Nalejte do veľkej misky a potom rozdeľte do 4 menších misiek. Pred podávaním každú smoothie misku ozdobte čerstvými jahodami, pokvapkajte arašidovým maslom a posypte müsli.

 

Šalát z mikrozeleniny s citrusovým dresingom

2 porcie – obed/ 4 porcie – príloha

 

Mikrozelenina je moderná forma zeleniny – drobná, jemná a zbieraná, keď je ešte mladá. V porovnaní so zrelou listovou zeleninou má mikrozelenina bohatší obsah živín a jemnejšiu chuť. Ako príklad môžeme uviesť hrachové výhonky, reďkovku Daikon či rukolu.

Prečo ho bude vaša mama milovať: Mikrozelenina v kombinácii so šalátovými listami, domácim citrusovým dressingom a čerstvou jarnou zeleninou dodá potrebné živiny. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu. Ide o karotenoid, ktorý je prekurzorom vitamínu A. Je nevyhnutný pre zdravú pokožku, dobrý zrak a prispieva k správnej činnosti imunitného systému. Súčasťou tohto jarného šalátu sú tiež vlašské orechy, olivový olej a avokádo – zdroje vitamínu E a „zdravých“ tukov, ktoré sú prospešné pre srdce vašej mamy.

Čo budete potrebovať:

1 šálka mikrozeleniny (balený mix mikrozeleniny nájdete v obchode s potravinami)

2 šálky hlávkového šalátu

½ šálky čerstvého zeleného hrášku

½ šálky strúhanej mrkvy

6 reďkoviek (plátky)

1 avokádo (olúpané, nakrájané na kocky)

¼ šálky nasekaných vlašských orechov

2 PL syra feta

Citrusový dresing:

4 PL olivového oleja

2 PL čerstvej citrónovej šťavy

¼ ČL morskej soli

¼ ČL mletého korenia 

Citrusový dressing pripravte šľahaním štyroch uvedených ingrediencií. Následne ho odložte nabok.

Mikrozeleninu a hlávkový šalát prepláchnite vodou a nechajte osušiť. Pridajte hrášok, mrkvu, reďkovky, avokádo a orechy.

Pred podávaním šalát polejte dressingom a posypte syrom feta.

 

Chlebové placky s pošírovanými vajíčkami a špargľou
2 porcie

 

Pošírované vajíčka sú skvelým jedlom. Majú hodvábnu, maslovú textúru a sú plné nevyhnutných živín, takže ich môžete bez obáv zaradiť do svojho jedálnička.

Prečo ich bude vaša mama milovať: Zatiaľ čo vaječné bielka sú cenným zdrojom bielkovín, vaječné žĺtka obsahujú 14 základných živín vrátane vitamínov A, D, E, folátu, železa, zinku a cholínu. Luteín a zeaxantín – karotenoidy s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré dodávajú žĺtkam jasnú žltú farbu – sú pre vašu mamu taktiež veľmi dôležité. Majú význam pre udržanie dobrého zraku a prispievajú k redukcii rizika vzniku očných ochorení, ktoré sú podmienené vekom, vrátane šedého zákalu a degenerácie makuly.

0,5 kg čerstvej špargle (nakrájaná na cca. 1,25 cm kúsky)

2/3 šálky nakrájanej červenej cibule

2 PL olivového oleja

2 PL čerstvej citrónovej šťavy

soľ a čierne korenie (podľa chuti)

1 cesto na pizzu

4 pošírované vajíčka

 

Rúru predhrejte na 450 °C.

Cesto na pizzu rozvaľkajte do obdĺžnika strednej hrúbky a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

V malej miske zmiešajte špargľu, červenú cibuľu, polovicu olivového oleja a citrónovú šťavu. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Cesto potrite zvyšným olivovým olejom a dajte naň zmes špargle a cibule. Zatiaľ čo sa pečie chlebová placka, vo vriacej vode si pripravte 4 pošírované vajíčka.

Chlebovú placku vyberte z rúry a pridajte na ňu pošírované vajíčka. Nakrájajte na 4 časti a ihneď podávajte.