banner jamieson odborne clanky 4 potraviny proti artritide3
banner jamieson odborne clanky 4 potraviny proti artritide4 Sú potraviny, ktoré prispievajú k zmierneniu zápalu a zlepšeniu stavu a je pomerne jednoduché zaradiť ich vo zvýšenej miere do vášho stravovacieho režimu.
« späť

Ste pripravení poraziť bolesť kĺbov? Toto sú 4 potraviny proti artritíde

26.09.2017

Tlačiť

Bolesť kĺbov, nepohodlie a znížená pohyblivosť. To sú len niektoré z príznakov, ktoré vám môžu znieť povedome, ak trpíte artritídou. Toto zápalové ochorenie kĺbov sa vyskytuje u 54 290 Slovákov. Artritída sa nedá vyliečiť a v dôsledku určitých návykov v oblasti stravovania a životného štýlu môže často dôjsť k zhoršeniu zápalu, ktorý spôsobuje bolesť. Odstrániť z vášho jedálnička potraviny, hlavne tie, ktoré milujete, môže byť výzvou. Avšak sú potraviny, ktoré prispievajú k zmierneniu zápalu a zlepšeniu stavu a je pomerne jednoduché zaradiť ich vo zvýšenej miere do vášho stravovacieho režimu.

Ste pripravení poraziť bolesť kĺbov? Začnite tým, že sa už dnes zásobíte týmito 4 potravinami:

Sladkosti z prírody

Je všeobecne známe, že ovocie by malo byť základnou súčasťou vašej stavy, pretože má vysoký obsah živín, vlákniny a antioxidantov. Teraz začnite každý deň pridávať do vašich jedál viac čerešní a bobuľového ovocia. Čučoriedky, maliny, jahody a kyslé čerešne obsahujú silný antioxidant, známy ako anthocyanín. Štúdie potvrdili, že táto zložka, ktorá dodáva ovociu žiarivé farby, pomáha znížiť zápal v tele a doplniť dôležité základné vitamíny a minerály. Navyše, vďaka nim bude všetko lahodnejšie.

TIP: Zaradiť do vášho jedálnička viac bobuľového ovocia a čerešní môže byť jednoduché. Dajte si ich na desiatu, pridajte za hrsť k raňajkám alebo do smoothie. Na bobuľovom ovocí a čerešniach si môžete pochutnávať celoročne.

Mastné ryby

Aby bola strava vyvážená, je potrebné týždenne konzumovať ryby. Obsahujú vysoký podiel omega-3 esenciálnych mastných kyselín, ktoré majú protizápalový účinok. Ich prísun je možné zabezpečiť len prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov. Ak trpíte bolesťami alebo stuhnutosťou kĺbov, pokúste sa konzumovať ryby častejšie, minimálne 2-krát týždenne. Z dôvodu nižšieho obsahu kontaminantov sa zamerajte na ryby, ako napr. divoký losos, makrely, sardinky a ančovičky. Ak je pre vás ťažké zaradiť ryby do vášho jedálnička, užívajte denne rybí olej, ktorí vám dodá potrebné množstvo omega-3 mastných kyselín.

TIP: Omega-6 mastné kyseliny, ktoré podporujú zápal, sú bežnou súčasťou stravy a sú obsiahnuté v potravinách, ako sú napr. kuracie mäso, mliečne výrobky, rastlinné oleje a balené potraviny. V záujme zachovania rovnováhy mastných kyselín je preto dôležité, aby ste prijímali omega-3 mastné kyseliny vo forme rýb, avokáda a orechov.

Korenie

Korenie dokáže viac, než len vylepšiť chuť vášho jedla. Väčšina korenia je tiež prospešná pre zdravie. Kurkuma obsahuje kurkumín a zázvor gingerol. Oba majú silné protizápalové účinky. Výskumy potvrdili, že prirodzene zmierňujú zápal a majú podobný účinok ako nesteroidné protizápalové lieky proti bolesti. Z tohto dôvodu mnohé doplnky výživy na starostlivosť o kĺby obsahujú kurkumu alebo zázvor, ktoré môžu priniesť úľavu od bolesti kĺbov.

Je dôležité poznamenať, že zázvor riedi krv. Ak užívate lieky na riedenie krvi, poraďte sa s lekárom, skôr ako zaradíte zázvor do vašej stravy.

TIP: Začnite používať kurkumu a zázvor každý deň pri varení. Jednoducho pridajte korenie alebo nastrúhajte čerstvý zázvor do polievok, miešanej zeleniny, omáčok alebo smoothies!

K ako kolagén

Je prirodzené, že s pribúdajúcim vekom klesá množstvo kolagénu. Pri osteoartritíde však dochádza k rozkladu kolagénu v tele v dôsledku vzájomného trenia kostí a kĺbov, čo môže ešte zvýšiť bolestivosť. Konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínu C je dôležitá pre tvorbu kolagénu, ktorý zabezpečuje odpruženie kĺbov. Citrusové plody, papája, ananás a zelenina, ako napr. brokolica a kel sú bohaté na Vitamín C.

TIP: Vitamín C je látka citlivá na teplo a svetlo. Aby ste si zabezpečili dostatočný prísun vitamínu C z vašich vyššie uvedených obľúbených jedál, konzumujte ich najlepšie surové alebo pripravené na pare.