Stavba kostí po celý život

Kostra dospelého človeka obsahuje 206 kostí.

Kostra dospelého človeka obsahuje 206 kostí. Kosti sa skladajú z buniek, nervov, ciev a minerálov. Kosti sú zásadné, pokiaľ ide o pohyb a ochranu životne dôležitých orgánov. Správny vývoj a udržiavanie kostrového systému má zásadný význam pre prevenciu osteoropózy. Osteoporóza je najčastejším ochorením kostí, ovplyvňuje 200 miliónov žien na celom svete. Je charakterizovaná zhoršením kostnej hmoty a matrixu, čo vedie k oslabeniu a zvýšeniu rizika bedrovej, zápästnej a chrbtovej zlomeniny. Ak je množstvo kostnej hmoty nad normálnymi hodnotami, úbytok kostnej hmoty počas menopauzy a starnutia nebude mať za následok negatívne dôsledky.

Stratégie používané na prevenciu alebo liečbu ochorení sú zamerané na spomalenie rozpadu kostí a poskytujú výživu potrebnú pre podporu matrixu a kostí. Cieľom bežných riešení je zamerať sa na kostnú prestavbu a zahŕňajú bifosfonáty liekov a hormonálnu substitučnú terapiu. Tieto možnosti nepodporujú celkovú kvalitu kostí a sú spojené s negatívnymi vedľajšími účinkami a zdravotnými rizikami.

Kanadské centrum zaoberajúce sa osteoporózou odporúča, aby deti a dospelí užili 1000-1300 mg vápnika denne buď v potrave alebo v doplnkoch výživy. Vitamín D zvyšuje vstrebávanie vápnika.

Praktickí lekári odporúčajú pacientom jesť stravu bohatú na vitamíny, minerálne látky a rastlinné bielkoviny počas života, aby si vybudovali optimálnu kostnú hmotu a prevenciu pred osteoporózou. Vápnik je nevyhnutný pre tvorbu kostí  a nachádza sa v týchto potravinách: syry, mlieko, jogurt, tofu, mandle a listová zelenina. Vitamín D zvyšuje vstrebávanie vápnika. Potraviny bohaté na vitamín D: mastné ryby, vajcia, slnečnicové semienka a obohatené mlieko. Kanadské ministerstvo zdravotníctva odporúča, aby deti a dospelí konzumovali denne 400-800 IU vitamínu D v potrave alebo v doplnku výživy, najvyššia prípustná dávka je 4000 IU.

Horčík je taktiež dôležitý pre správny metabolizmus vápnika. Potraviny bohaté na tento minerál: pšeničné otruby, oriešky a listová zelenina. Výskum potvrdzuje, že vitamín K môže významne znížiť množstvo kostnej hmoty u žien po menopauze s osteoporózou, špeciálne pri užívaní vápnika s vitamínom D. Približne 80% vitamínu K1 pochádza zo zeleniny. Vitamín K2 sa nachádza vo fermentovaných potravinách ( kapusta, syr) a je vytváraný z dobrých črevných baktérií.  

Vaše kosti sú len tak silné ako potrebujú byť. Pacientom sa odporúča, aby zahrnuli ľahké aktivity do svojho každodenného programu na podporu zdravia kostí. Bavte sa a budujte si kosti s jogou, sviežou chôdzou, golfom a plávaním. Štúdie ukazujú, že fyzická aktivita môže znížiť riziko osteoporózy, zlomenín a úrazov.   

Pre ďalšie zníženie rizika slabých kostí sa vyhnite: fajčeniu, alkoholu, kofeínu, rafinovanému cukru, spracovaným potravinám, sodíku a sóde.

Vzhľadom k tomu, že potreby jednotlivcov sa líšia, preto Vám odporúčame konzultovať úpravy výživy a životného štýlu so svojím lekárom.

   
Vrátiť sa na začiatok