banner jamieson odborne clanky porazte horucavy
banner jamieson odborne clanky porazte horucavy2 Vďaka týmto sviežim a zdravým alternatívam sa budete cítiť úžasne!
« späť

Porazte horúčavy a užite si leto s našimi tipmi

27.06.2017

Tlačiť

Pre mnohých z nás „chuť leta“ reprezentuje mastné mäso na grile, kopec sladkých dobrôt a nekonečné množstvo ľadových koktailov. Ich vyradenie z nášho jedálnička sa nám môže zdať takmer nemožné. Musíme však uznať, že nikomu z nás nezaškodí pár tipov na šetrenie kalórií. Vďaka týmto sviežim a zdravým alternatívam sa budete cítiť úžasne!

Namiesto limonády vyskúšajte perlivú vodu ochutenú ovocím!

Hľadáte náhradu za nealkoholické nápoje? TIE NIE SÚ PRE VÁS DOBRÉ.
Jedným z mnohých dôvodov, prečo by ste mali nealkoholické nápoje nechať v regáloch obchodov, je fakt, že sú PLNÉ zbytočného cukru, kofeínu a fruktózového sirupu. Škodia zubom, neobsahujú potrebné živiny a tiež vám zaručene nepomôžu vyzerať dobre v plavkách!

Pre tých, ktorí milujú bublinky, máme jeden skvelý tip! Rovnaký efekt dosiahnete, keď cez noc zamrazíte malé bobuľové ovocie vo vode a pridáte ho do vašej obľúbenej sýtenej vody. Získate tak rovnaký bublinkový efekt – bez nežiaducich účinkov cukru – a topiace sa kocky zároveň (prirodzeným spôsobom) osladia váš nápoj!

Bonus! Pridané ovocie nevylepší len vzhľad či chuť vody, ale ju zároveň zmení z „obyčajnej“ „výživnú“ – bohatú na vitamíny B a C!

Balenú omáčku nechajte v obchode a nahraďte ju touto rýchlou javorovou barbecue omáčkou!

Vieme, že letné menu môže byť náročné. Jeho zdĺhavá príprava môže spôsobiť, že drobnosti, ako napr. omáčky a marinády, sa nedostanú na váš zoznam priorít. Ale aj napriek tomu sa nevzdávajte! Vedeli ste, že väčšina balených omáčok je plná soli, rafinovaného cukru, tukov, umelých príchutí, farbív a konzervačných látok? Nahraďte tieto nezdravé potraviny jednoduchým receptom na barbecue omáčku!

Pripravte si:

¾ šálky javorového sirupu
½ šálky paradajkovej pasty
2 PL hnedého cukru
1 PL bieleho octu
¾ šálky kečupu
½ šálky studenej vody
½ ČL cibuľovej soli
¼ ČL zelerových semienok 
soľ a čierne korenie (podľa chuti)

Zmiešajte paradajkovú pastu, hnedý cukor a biely ocot. Keď sa spoja do hladkej zmesi, pridajte ich do misky s ostatnými ingredienciami, zmixujte a omáčka vhodná na marinovanie aj podlievanie je hotová. Ochutnajte a oblížete si aj prsty!

Namiesto presladenej smotanovej zmrzliny vyskúšajte túto banánovú “zmrzlinu”!

Zmrzlina patrí k najobľúbenejším dezertom. Ak však nestojíte o extra kalórie, potrebujete niečo, čo vám prinesie rovnaký pôžitok bez pocitu viny. Vyskúšajte túto banánovú alternatívu! Recept je veľmi jednoduchý. Už nemusíte mať obavy, keď vás prepadne chuť na niečo sladké!

Budete potrebovať 2 mrazené zrelé banány nakrájané na plátky a kuchynský robot. Ostatné je na vás! Vložte banány do kuchynského robota na 3 – 5 min., kým masa nebude hladká. Naberte do misky a pridajte toľko orechov, sušeného ovocia, medu alebo orechového masla, koľko len budete chcieť!

Bonus! Pri letných horúčavách sa môže stať, že v dôsledku potenia prídete o dôležité elektrolyty, ako napr. draslík, ktorý pomáha udržať krvný tlak pod kontrolou a prispieva k správnej funkcii svalov. Tento recept vám prinesie pôžitok bez pocitu viny, ochladí vás počas letných dní a zároveň vám pomôže doplniť zásoby draslíka.

Nie ste si úplne istí, s čím máte skombinovať steak? Hrášok sa k nemu skvele hodí!

S mäsom to môže byť zložité. Pri veľkom množstve možností (syrom plnené, v slanine obalené, smažené) môže byť niekedy náročné, skombinovať ho s niečím zeleným. V prípade, že máte záujem o niečo trošku „iné“, vyskúšajte túto mätovo-hráškovú zmes!

Budete potrebovať:

2 šálky vody
1 šálku zeleného hrášku
6 šálok rukoly
¼ šálky nasekanej mäty
2 PL čerstvej citrónovej šťavy
1 PL extra panenského olivového oleja
½ ČL soli
¼ ČL mletého čierneho korenia
½ šálky parmezánu

Hrášok uvarte a nechajte osušiť. Zmiešajte všetky ingrediencie a posypte ich syrom. A je to hotové – jednoduchý tip pre chutné grilovanie.

Bonus! Hrášok je síce malý, ale skvelý. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ako napr. vitamíny C a E, a má protizápalové vlastnosti. Hrášok – podobne ako väčšina zelenej zeleniny – je bohatý na vitamín K, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí.