banner jamieson odborne clanky nech zije vegetarianstvo
ilustracny jamieson odborne clanky nech zije vegetarianstvo Spomínanie na leto môže priniesť spomienky na čas strávený s rodinou, kempovanie s priateľmi alebo zúčastňovanie sa na letných festivaloch.
« späť

Nech žije vegetariánstvo!

18.08.2011

Tlačiť

Spomínanie na leto môže priniesť spomienky na čas strávený s rodinou, kempovanie s priateľmi alebo zúčastňovanie sa na letných festivaloch. Čo majú všetky tieto udalosti a stretnutia spoločné? Jedlo. Prskanie letného grilu môže vyvolať úvahy o jedle medzi rodinou a priateľmi. Od živočíšnych bielkovín po zeleninu, cena, dostupnosť, osobné preferencie alebo bezpečnosť potravín môže mať veľký vplyv na jedlo.

Jesť mäso alebo nie?

Mäso je kompletný proteín, obsahujúci všetky esenciálne aminokyseliny. Všetky druhy chudého mäsa sú dobrým zdrojom vitamínov B, ktoré sú dôležité pre metabolizmus tukov, sacharidov a bielkovín.

Mäso môže ale aj nemusí byť stredobodom vášho jedla. Je možné, že ste sa rozhodli prijať životný štýl vegetariána pre mnohé dôvody. Existuje viacero klasifikácii vegetariánstva na základe typu jedla, ktoré konzumujú. Typickí vegetariáni nekonzumujú mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie, hydinu alebo ryby), a môžu alebo nemusia konzumovať mliečne výrobky, vajíčka a iné výrobky živočíšneho pôvodu.

Vitamín B12 je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému, tvorbu krvi a syntézu DNA v tkanivách.

Vitamín B12, železo a vitamín D

Vitamín B12

Mäso a alternatívy ako hovädzie mäso, bravčové mäso, ryby, vajíčka a hydina sú zvyčajne považované za zdroj bielkovín, ktoré sú známe pri regenerácii svalov. Menej známe je, že tieto druhy jedál sú taktiež zdrojom vitamínu B12. Vitamín B12 je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému, tvorbu krvi a syntézu DNA v tkanivách. Nachádza sa iba v strave živočíšneho pôvodu, preto je veľmi dôležité pre vegetariánov konzumovať obohatené potraviny alebo vitamín B12 vo forme výživových doplnkov. Nízky príjem môže zapríčiniť únavu, stratu pamäti, bledú farbu pokožky a dýchavičnosť. 

Železo

Hoci je železo požadované iba v stopových množstvách, patrí k najčastejším nedostatkom na svete. Železo sa nachádza v strave živočíšneho pôvodu (hovädzie, bravčové a mušle) vo forme hem a v rastlinnej forme ho obsahuje špenát, šošovica a sójové bôby vo forme non-hem.  Absorpcia železa non-hem môže byť zvýšená varením v liatinových panviciach a zahrnutím vitamínu C v strave.

Spoločné inhibítory pre vstrebávanie železa sú: kyselina fytová ( obsiahnutá v strukovinách a celozrnných výrobkoch), sójové bielkoviny a polyfenoly (obsiahnuté v káve a čaji). Železo je súčasťou hemoglobínu, ktorý má na starosti transport kyslíka v červených krvinkách a predsa vieme,  aký je kyslík dôležitý pre nás život. Ak je hladina železa nízka a v nedostatočnom množstve, kyslík nemôže byť transportovaný do tkanív, čo môže viesť ku chudokrvnosti z nedostatku železa. Príznaky sú únava, malátnosť, bledá pokožka a zhoršené kognitívne funkcie.

Dobre rozvrhnutá vegetariánska strava je bezpečná pre všetky vekové kategórie, dokonca aj počas tehotenstva. Ak sa obávate o prísun dostatočného množstva vitamínov a minerálov, začnite užívať denne multivitamíny vo forme doplnkov výživy.

Vitamín D

Vitamín D je unikátny v tuku rozpustný vitamín a je syntetizovaný v našom tele po vystavení sa slnečnému žiareniu. Avšak, počas zimných mesiacov v kanadských zemepisných šírkach nie je možné produkovať adekvátne množstvo vitamínu D, takže musí byť dopĺňaný v strave. Vitamín D sa vyskytuje prevažne v živočíšnej strave, ako je obohatené mlieko, losos a makrely. Vitamín D pomáha udržiavať zdravé kosti tým, že reguluje absorpciu vápnika a fosforu; umožňuje aktívnejšiu absorpciu, keď je potreba vysoká a keď nízka tak je absorpcia znížená. V roku 2007, magazín o výžive American Journal of Clinical nutrition publikoval štúdiu o náhodne vybranom množstve 1200 žien po menopauze, ktoré boli náhodne vybraté do 3 skupín. Prvá skupina prijímala čistý vápnik (1400-1500mg denne), druhá prijímala vápnik s vitamínom D3 (1100IU denne) a tretia dostávala placebo . Vedci zistili, že tie ženy ktoré prijímali vápnik s vitamínom D3 mali podstatne nižšie riziko vzniku rakoviny ako tie, ktoré neužívali žiadne doplnky výživy. To ukazuje, aký je dôležitý vitamín D a preto by mal byť zahrnutý v našej strave. Keď nebudeme konzumovať dostatočné množstvo vitamínu D, zvyšuje sa riziko vzniku chorôb ako osteoporóza, rakovina a mnoho ďalších chorôb.

Ak ste si vybrali vegetariánsku stravu, môžete získať všetky zdravé benefity konzumácie mäsa a ostatných živočíšnych produktov. Dobre naplánovaná vegetariánska strava je bezpečná pre všetky vekové skupiny, a to aj počas tehotenstva. Ak sa obávate o prísun dostatočného množstva vitamínov a minerálov, začnite užívať denne multivitamíny vo forme doplnkov výživy. Jamieson Vita VimTM Vegetarian má špeciálne zloženie s vyšším obsahom vitamínu B12, železa a vitamínu D, aby sa pokryli špecifické potreby vegetariánov. Je vyrobený na základe procesu 360 Pure čo znamená, že je na 100% vyrobený bez živočíšnych prísad.