banner jamieson odborne clanky jedzte zelenu zeleninu
ilustracne jamieson odborne clanky jedzte zelenu zeleninu Stále treba pripomínať pacientom, aby mysleli na jedenie zeleniny.
« späť

Jedzte zelenú zeleninu

04.11.2011

Tlačiť

Stále treba pripomínať pacientom, aby mysleli na jedenie zeleniny. Keď chcú posilniť stavbu kostí, potrebujú živiny, ktoré sa nachádzajú v zelenej zelenine.

Kel, špenát, mangold, listová zelenina a brokolica obsahujú vápnik, magnézium a vitamín K, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravie kostí. Táto zelenina obsahuje ďalšie živiny na podporu kostí a to vitamín C, kyselinu listovú a mangán. Pridajte nakrájanú zeleninu do polievky alebo ju uduste v pare a premiešajte s olivovým olejom, čerstvým citrónom a korením. Môžete jesť denne!

 

Divoká ryža a kelový šalát

4-6 porcií

1 1/2 šálky divokej ryže

3 3/4  vody

štipka morskej soli

4-5 kelových listov, umyť a posekať

1 malá červená paprika, nakrájať na kocky

1 zväzok jarnej cibuľky, nakrájať

½ šálky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

¼ šálky extra panenského olivového oleja

morská soľ a čierne korenie

 

Príprava: Vodu priveďte k varu a varte v nej ryžu 50-55 minút, nechajte vychladnúť. Do veľkej misy dáme nakrájaný kel, na kocky nakrájanú papriku, nakrájanú jarnú cibuľku, citrónovú šťavu, olivový olej a všetko premiešame. Pridajte uvarenú ryžu, morskú soľ a čierne korenie podľa chuti.

Môžete pridať kozí alebo kravský syr, napríklad feta pre extra porciu vápnika a vitamínu D.

Naservírujte a dobrú chuť.