3500 B.C. - 1600 A.D

r. 3 500 pred Kristom

Starovekí Egypťania spozorovali, že živiny z niektorých plodov rastlín (neskôr bol objavený vitamín A) vedia predchádzať šeroslepote.

r. 400 pred Kristom

Grécky lekár Hippokrates, považovaný za otca západnej medicíny, odporúča vyváženú stravu ako liek na všetky choroby.

r. 400 pred Kristom

Diocles dospel k záveru, že výživa, prirodzená očista tela a cvičenie sú nevyhnutné pre zdravie.

r. 1600, obdobie renesancie

Doktori odporúčajú jesť pečeň (obsahuje vitamín A) ako prevenciu proti šeroslepote.

1601 - 1900

1753

Škótsky chirurg James Lind vydáva publikáciu Rozprava o skorbute, v ktorej upozorňuje na potrebu konzumácie citrusov (obsahujú vitamín C) –citrusové plody odporúča ako prevenciu pred skorbutom.

1824

„Diéta lieči viac ako skalpel”, ( knižná publikácia Príslovia všetkých národov).

1831

Objav karoténu v koreňoch mrkvy.

1901 - 1910

1904

Ochorenie beri - beri, spôsobené extrémnym nedostatkom vitamínu B1, prejavujúc sa opuchmi, poruchami obvodových nervov a úbytkom svalov, sa považuje za infekčné ochorenie.

1905

Objavil sa pozitívny účinok jódu proti strume.

1905

Vedci zistili, že zvieratá zomierajú, keď sa zbavujú v tukurozpustnej živiny - vitamínu A - s mliekom.

1911 - 1920

1911

Casimir Funk zdôrazňuje význam slova „vitamín“ – popisuje novo objavené živiny.

1912

Vedci objavili v šupkách ryže živinu, vitamín B1, ktorá predchádza chorobe beri - beri (má ju na svedomí nedostatok tohto vitamínu).

1915

Pelagra bola uznaná ako ochorenie spôsobené nedostatočným príjmom živín, a nie ako infekčné ochorenie.

1916

Vitamín B bol izolovaný. Po prvýkrát vedci verili, že je to iba jeden vitamín.

1917

Britskí vedci zistili, že olej z treščej pečene zabraňuje rachitíde.

1919

Rachitída bola definovaná ako výživová, a nie ako infekčná choroba.

1919

Vedci podali dôkaz, že skorbutu a rachitíde u detí možno predísť správne vyváženou stravou.

1920

Namiesto výrazu „vitamines“ sa začína používať slovo „vitamins“.

1920

Vedci potvrdili správnosť predpokladu, že telo vie premeniť karotenoidy na vitamín A.

1921 - 1930

1922

Bol objavený vitamín E.

1922

Dr. C.E. Jamieson, škótsky imigrant, založil spoločnosť C.E. Jamieson Company, v súčasnosti Jamieson Laboratories Ltd.

1922

Prvé doplnky výživy, olej z halibuta a koncentrované kryštáliky pomaranča, boli vyrobené pre spotrebiteľov v masovom meradle spoločnosťou Jamieson Company.

1925

Vedci zistili, že nedostatok vitamínu A znižuje možnosť videnia v noci.

1928

Albert Szent-Gyorgyi, Phd., izoloval vitamín C z papriky.

1928

Biochemici zistili, že vitamín B tvoria najmenej dva vitamíny.

1928

Vitamín A bol označený ako „antiinfekčný“ vitamín.

1931 - 1940

1931

Švajčiarsky chemik Paul Karrer, Phd., izoloval vitamín A.

1933

Vitamín B bol izolovaný z ryžových zrniek.

1933

Izolovaný bol vitamín B2.

1933

Evan Shute prvýkrát použil vitamín E ( z oleja pšeničných klíčkov) terapeuticky (pri pôrodníckych poruchách).

1936

Izolovaný bol vitamín B3.

1938

Ukázalo sa, že vitamín B3 je vhodnou prevenciou pred chorobou pelagra, ktorá je následkom chronického nedostatku vitamínu B3.

1939

Dr. Szent-Gyorgyi diferencuje hranice medzi minimálnym množstvom stravy a optimálnou dávkou vitamínov pre lepšie zdravie.

1941 - 1950

1946

Dr. Shute a jeho kolegovia publikovali v časopise Nature prvú štúdiu účinkov vitamínu E v liečbe ischemickej choroby srdca.

1948

Vitamín B12 bol izolovaný zo zvieracích pečení.

1948

V Kanade bol založený The Shute Institute. Je priekopníkom v použití vitamínu E v oblasti liečby kardiovaskulárnych chorôb.

1948

Frederick Klenner opisuje pozitívny efekt použitia veľkých dávok vitamínu C v liečbe infekcií.

1951 - 1960

1951

Bola objavená alfalipoová kyselina, neskôr uznaná ako dôležitý antioxidant (r. 1988).

1952

Abram Hoffer a jeho kolegovia liečili pacienta trpiaceho schizofréniou po prvýkrát v histórii liečby tejto diagnózy vitamínmi B3 a C.

1954

Denham Harman, Phd., prišiel s teóriou vplyvu voľných kyslíkových radikálov na starnutie organizmu.

1955

Dr. Hoffer zistil, že niacín vo forme vitamínu B3 znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

1956

Roger Williams, Phd., v publikácii „Biochemical Individuality“ poukazuje na rôznorodosť nutričných požiadaviek u každého ľudského organizmu.

1957

Bol objavený koenzým Q10.

1961 - 1970

1966

Biochemik Irwin Stones odporúča kvôli evolučným zmenám ľuďom užívať väčšie množstvo vitamínu C.

1968

Laureát Nobelovej ceny Linus Pauling, Phd., opisuje v časopise Science nutričný základ zdravia v „ortomolekulárnej psychiatrii“.

1969

Bol objavený jeden z oxidantov v ľudskom tele, superoxiddismutáza, čo podporilo teóriu starnutia doktora Harmana.

1970

Linus Pauling publikuje „Vitamín C a prechladnutie“.

1970

Firma Jamieson Laboratories predstavila spotrebiteľom rozsiahly potenciál svojich vitamínov a minerálov.

1971 - 1980

1980

Spoločnosť Jamieson Laboratories prvýkrát uviedla na trh novú formu tabliet, a to cmúľacie tablety so zinkom v boji proti nachladnutiu a bolestiam hrdla.

1981 - 1990

1982

Vládne vyhlásenie - „Správna výživa a rakovina“ zdôrazňuje neoddeliteľný vzťah medzi stravovacími návykmi a rakovinou.

1982

Autori Durk Pearson a Sandy Show v známej knihe „Life Extension“ chcú povzbudiť verejnosť zamyslieť sa nad vzájomným vzťahom medzi príjmom vitamínov a dlhovekosťou.

1983

V odbornom článku uverejnenom v časopise „Science“, autor Bruce Ames, Phd., poukazuje na úlohu antioxidantov v prevencii ochorení.

1984

Skúma sa priama spojitosť medzi nízkym príjmom vápnika a vysokým krvným tlakom.

1988

Spoločnosť Jamieson Laboratories uviedla na trh jedinečný prírodný vitamín A, ktorý účinne pomáha v boji proti prvým príznakom starnutia pokožky.

1988

National Library of Medicine vytvorila obsiahlu databázu informácií z oblasti medicíny, ktorá sa stala prístupnou pre širokú škálu užívateľov - cieľom bolo šíriť správne návyky vo sfére výživy a zväčšiť rozsah ostatných zdravotníckych znalostí.

1990

Prostredníctvom programu OTC spoločnosť Jamieson Laboratories oboznámila svojich spotrebiteľov s rastlinnými extraktmi, ktoré využíva pri výrobe svojich vitamínov a výživových doplnkov.

1991 - 2000

1992

Kanadské ministerstvo zdravotníctva schválilo spoločnosti Jamieson Laboratories OTC klasifikáciu (klinické osvedčenie výživových doplnkov), prvú v Severnej Amerike.

1993

Vedci z Harvardskej univerzity publikovali dve štúdie o pozitívnom vplyve vitamínu E na srdcové ochorenia.

1993

Dr. Hoffer vyvinul vysoko účinný program zameraný na využitie pozitívnych účinkov vitamínov (napríklad vitamín D3) na predĺženie dĺžky života pacientov s nevyliečiteľnými onkologickými ochoreniami.

1994

Vedci uznali dve OTC antioxidačné formule, Jamieson NT- OX a Jamieson Beta-karotén s vitamínmi C a E, pri ktorých bola klinicky potvrdená ich maximálna aktivita pri prečisťovaní ciev – zabraňujú usadzovaniu cholesterolu v artériách a predchádzajú restinóze.

1994

Nedostatok selénu bol implikovaný ako jeden z negatívnych faktorov v procese rozvoja HIV infekcie pri chorobe AIDS.

1994

Štúdia zaoberajúca sa výskumom účinkov vitamínu C potvrdila, že vitamín C znižuje príznaky prechladnutia o 30 percent.

1995

Za posledných päť rokov sa v odborných časopisoch publikovalo viac ako 5 000 článkov týkajúcich sa antioxidačných živín.

1995

Výskum potvrdil, že vírusy mutujú, ak sú nimi infikovaní ľudia s nedostatkom selénu a vitamínu E.

1995

Vedecká štúdia dosvedčila správnosť predpokladu, že karotenoid lykopén chráni pred rakovinou prostaty.

1995

Články uverejnené v odbornom časopise „Journal of the American Medical Association“ poukazujú na súvis medzi kardiovaskulárnymi ochoreniami a nízkou hladinou kyseliny listovej.

1995

Spoločnosť Jamieson Laboratories predstavila prvé prírodné prípravky na starostlivosť o domáce zvieratá.

1996

Klinika SRL, divízia spoločnosti Jamieson Laboratories, predstavila klinicky overenú účinnosť užívania niektorých výživových doplnkov pre zdravie pleti, vlasov a nechtov.

1996

Vedci potvrdili, že vitamín E spomaľuje proces starnutia.

1996

Priebeh choroby šialených kráv a Creutzfield-Jakobovo ochorenie sa dávajú do súvisu s pôsobením voľných radikálov a s nedostatkom antioxidantov v organizme.

1997

Lekárske časopisy pravidelne publikujú články o zdravotných prínosoch vitamínov.

1997

Spoločnosť Jamieson Laboratories prvýkrát predstavila tradičnú čínsku medicínu v Severnej Amerike.

1997

Vedci identifikovali v červenom hrozne látku pôsobiacu proti onkologickým ochoreniam a nazvali ju resveratrol.

1997

Potvrdilo sa, že potraviny bohaté na draslík, napríklad banány, hrajú dôležitú úlohu v regulácii krvného tlaku.

1998

Vitamín C, ktorý pomáha telu bojovať s infekciami, patrí tiež medzi silné antioxidanty. Vedci zistili, že zabraňuje karcinogénnym účinkom dusičnanov z látok, ako je cigaretový dym, smog a niektoré druhy zeleniny.

1998

Výskumníci dospeli k záveru, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu, a tým predchádzať upchávaniu tepien a ukladaniu tuku v nich až o 30%.

1998

Konzumácia rýb bohatých na esenciálne nenasýtené mastné kyseliny znižuje riziko srdcového infarktu o dve tretiny.

1999

Pribúdajú dôkazy, že čokoláda prospieva ľudskému zdraviu. Obsahuje chemickú látku, katechín, ktorá pomáha predchádzať onkologickým a kardiovaskulárnym ochoreniam.

2000

Potvrdilo sa, že nenasýtená esenciálna mastná kyselina omega-3, ktorej zdrojom sú predovšetkým tučné ryby, ako sú makrely, haringy, lososy a sardinky, pozitívne ovplyvňuje vývoj mozgu.

2001 - 2010

2001

Konzumácia jabĺk spomaľuje proces, ktorý vedie ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Účinné látky v jablkách a jablkovej šťave – fytonutrienty, pracujú na podobnom princípe ako červené víno a čaj, ktoré znižujú hladinu LDL cholesterolu („zlý“ cholesterol).

2001

Vedci dokumentujú súvis medzi účinkami vitamínu D a znížením rizika vývoja cukrovky typu 1.

2001

Jamieson Laboratories prvýkrát uvádza na trh vegetariánske gélové kapsule s vitamínom E, ktoré vyvinula spoločnosť R.P. Scherer ako odpoveď na zvyšujúci sa záujem verejnosti o želatínové produkty, založené na čisto prírodnej báze.

2002

Zistilo sa, že polyfenolické zlúčeniny obsiahnuté v čaji chránia organizmus pred mnohými ochoreniami, ako sú napríklad Parkinsonova choroba, onkologické a srdcové ochorenia.

2004

Spoločnosť Jamieson Laboratories ako prvá vyvinula špeciálnu technológiu, ktorá jej umožnila získať čistý melatonín, vitamín B12 metylkobalamín a D-biotín.

2005

Klinické štúdie vitamínu D potvrdili, že vitamín D je základná a účinná mikroživina, ktorá podporuje liečbu roztrúsenej sklerózy, osteoporózy a rôznych druhov onkologických ochorení.

2006

Na podporu kardiovaskulárneho zdravia, Spoločnosť Jamieson Laboratories prvýkrát celosvetovo predstavila prípravok Omega – 3 Healthy Heart (Zdravé srdce) na podporu kardiovaskulárneho zdravia, ktorý je zdrojom živín stredozemnej stravy. Súčasťou tohto vysoko potenciálneho farmaceutického výživového doplnku z rybieho oleja je extrakt z olivových dužín z Talianska – OleaSelect TM – ktorý chráni LDL cholesterol pred oxidáciou a zápalom.

2007

Spoločnosť Jamieson Laboratories je prvý výrobca výživových doplnkov, ktorý uviedol na trh glukozamín bez obsahu výťažku z kôrovcov. Z extraktov z kukurice ho pre Jamieson Laboratories vyvinula ho spoločnosť Cargill Corporation. Tento prielom odstránil obavy spotrebiteľov z alergie na mäkkýše a rizika kontaminácie zo surovín na morskej báze.

2008

Uvedenie programu 360 Pure, protokolu zabezpečujúceho kvalitu výrobkov, vďaka čomu sa spoločnosť Jamieson Laboratories stala svetovým lídrom v oblasti výroby čo najbezpečnejších, najčistejších a najúčinnejších prírodných produktov. Program 360 Pure zahŕňa sledovateľnosť, spoľahlivosť a farmaceutickú čistotu každej látky, ktorá je súčasťou výživových doplnkov.

2008

Spoločnosť Jamieson Laboratories vyvinula výživový doplnok Exxtra C,TM vitamín C s postupným uvoľňovaním obohatený formulou DSM Quali-C TM. Táto vynikajúca a kvalitná kyselina askorbová je výťažkom z kukurice a cukrovej repy dovážanej z Európy.

2008

Spoločnosť Jamieson uviedla na trh hydratačné pleťové samoopaľovacie mlieko ProVitamina Natural Radiance Moisture Lotion. Hydratačná formula obsahuje MelanoBronze,TM jedinečnú zmes jemných rastlinných výťažkov a aminokyselín - bez obsahu samoopaľovacích chemikálií.

2009

Spoločnosť Jamieson Laboratories prináša na trh prvý laboratórne vyrobený prírodný vitamín D3 vo forme čokoládových žuvacích tabliet i v ďalších ľahko žuvacích formách. Tento prémiový vitamín D3 sa získava z čistého lanolínu z ovčej vlny podľa prísnych pravidiel, ktoré zabezpečujú jeho absolútnu čistotu.

2009

Rodina Henryho Margolisa, zakladateľa spoločnosti, i spoločnosť Jamieson Laboratories Ltd. oslavuje 100. výročie jeho narodenia.

2010

Na trh bol uvedený produkt Jamieson FluShield. Tento výživový doplnok obsahuje formulu LPx3, patentovaný extrakt z rastliny Echinacea angustifolia, ktorá sa pestuje a získava z prvotriedneho genotypu pestovaného v Taliansku.

Od začiatkov po dnes

photo.gif


Claire Edwin Jamieson

Zakladateľ a prezident
C.E. Jamieson & Company Limited

 

photo.gif

 

Henry Margolis

 

A History of Excellence - História


Spoločnosť Jamieson Laboratories sa stala popredným kanadským výrobcom a distribútorom prírodných výživových doplnkov s dlhoročnou tradíciou.

 

1920
Zakladateľ Claire Edwin Jamieson založil v roku 1922 spoločnosť Jamieson, ktorá sa stala svetovým lídrom v priemyselnej sfére  výroby prírodných doplnkov výživy a vitamínov. Vyváža do 50 krajín sveta, vrátane Spojených štátov amerických, Číny a Japonska.

 

 

 


 

 

 

1960

Spoločnosť Jamieson kúpila od pána Jamiesona rodina Margolis.

 

Spoločnosť Jamieson Laboratories zostala v súkromných rukách; neustále rozširuje  výrobu prírodných vitamínov, minerálov, koncentrovaných výživových doplnkov a bylinných prípravkov tak, aby spĺňali najnáročnešie štandardy bezpečnosti, čistoty a účinnosti.

 

Produkty Jamieson si vďaka tomu získali dobré meno na celom svete – majú reputáciu farmaceutickej kvality, čistoty a bezpečnosti.

 

Kvalitné produkty na trhu, inovácie a sľub spoločnosti Jamieson, že nikdy nebude robiť testy na zvieratách, sa postarali o to, že Jamieson sa stal celosvetovo najdôveryhodnejšou značkou prírodnej starostlivosti o zdravie.

 

 


 

 

2000
Jamieson Laboratories s výkonnými funkciami zastúpenými v Toronte zlepšuje kvalitu života spotrebiteľov na celom svete.

 

V súčasnosti distribúcia produktov Jamieson prebieha vo všetkých hlavných geografických oblastiach sveta, ako Severná Amerika, Stredná Amerika a Južná Amerika, Ázia, Európa, Rusko, Stredný východ a Afrika.

 

Globálnym poslaním spoločnosti je urýchliť jej -  a to posúdeným možnosti pre nových distribútorov, akvizícií a strategických aliancií, ktoré spoločnosti umožnia rozšíriť existujúce činnosti v oblasti rozvíjajúcich sa trhov a posilniť konkurencieschopnosť.

 

Vďaka bohatým znalostiam a medzinárodným skúsenostiam, je Jamieson celosvetovo uznávaná a rešpektovaná nadnárodná spoločnosť.